Biblia.PentruViata.ro

Pagina principală
RoBible
BibleShow
Biblia online
BibleBeep
BibleSaver
Biblia VDCC
Module biblice
Contact

Actualizat în:
Iunie, 2016

Introduceți mai jos adresa de email și veți fi informat automat la apariția următoarelor versiuni ale programelor biblice:

BibleBeep
Versiunea 2.4.2 (octombrie 2012)

Este o aplicație gratuită și simplă de utilizat care permite afișarea textului Sfintelor Scripturi în limba română pe telefoane mobile compatibile cu tehnologia Java Micro Edition (J2ME). Dacă aveți un dispozitiv portabil (SmartPhone, PDA, tabletă) care folosește un alt sistem de operare (iOS, Android, BlackBerry, Symbian, PalmOS, ș.a.) vă recomand câteva aplicații mai avansate, pe care le găsiți în pagina de Module biblice. Nucleul aplicației BibleBeep a fost dezvoltat de Jolon Faichney (sub numele de Go Bible) și extins de Octavian Lupu (sub numele de BiblePhone), pe paginile cărora găsiți numeroase versiuni ale Bibliei în alte limbi. Go Bible este acum un proiect al CrossWire Bible Society și stă la baza versiunii BibleBeep curente.

Aplicația a fost realizată cu scopul de a fi un instrument util tuturor acelora care doresc să citească și să cunoască Biblia, care nu au acces la calculator sau la o ediție tipărită, dar au în posesie un model de telefon mobil compatibil Java. Se recomandă folosirea aplicației îndeosebi în timpul liber sau de așteptare, dar și în cadrul serviciilor divine din biserică.

Download

Facilități și caracteristici

 • căutarea în Biblie a unui anume verset prin introducerea referinței corespunzătoare;
 • adăugarea de semne de carte și accesul rapid la referințele adăugate;
 • căutarea în toată Biblia, sau în alte 10 secțiuni mai restrânse, a versetelor care conțin un anumit cuvânt sau o combinație de cuvinte;
 • trimiterea prin SMS a unui verset (sau mai multe) către o altă persoană.
 • păstrarea unui istoric cu toate referințele biblice accesate;
 • configurarea aplicației după preferințe: tema predefinită, formatarea textului, ș.a.

Versiuni biblice

 • VDCC - Versiunea Dumitru Cornilescu Corectată. Textul biblic reproduce traducerea lui Dumitru Cornilescu publicată în 1924, fiind corectat ortografic și morfologic de autorul aplicației.
 • NTR - Noua Traducere în limba Română. Această traducere nouă a fost realizată din inițiativa Biblica și s-a născut din dorința de a pune la dispoziția Bisericii și societății românești Cuvântul lui Dumnezeu tradus cu acuratețe din limbile ebraică, aramaică și greacă. Aplicația BibleBeep NTR poate fi descărcată gratuit în urma unei simple înregistrări, din pagina Biblia NTR.
 • GBV 2001 - Biblia publicată de GBV în 2001. Aceasta este o traducere literală nouă - completată, revizuită și actualizată; cu subtitluri și texte paralele marginale; cu ad-notări de traducere în subtext; publicată de GBV în 2001. Detalii aici.
 • BVA - Biblia în Versiune Actualizată. Este o nouă traducere actualizată lexicografic, frazeologic, ortografic și topic conform limbii române literare, realizată de Viorel Silion.
 • VBOR - Versiunea Bisericii Ortodoxe Române. Textul biblic reproduce ediția tipărită în 1982 cu aprobarea Sfântului Sinod și sub îndrumarea și purtarea de grijă a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist.
 • VBA - Versiunea Bartolomeu Anania. Biblia sau Sfânta Scriptură, ediție jubiliară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, diortosită după Septuaginta, redactată și adnotată de Î.P.S. Bartolomeu Valeriu Anania, publicată în 2001.
 • VDC - Versiunea Dumitru Cornilescu (necorectată). Textul biblic reprezintă traducerea „originală” a lui Dumitru Cornilescu din 1924.
 • BTF - Biblia - Traducerea FIDELA. Traducere literală nouă, completată, revizuită și actualizată în 2010, Cluj-Napoca.
 • NTC - Noul Testament Catolic. Noul Testament, traducere și note de pr. Alois Bulai și pr. Anton Budău, publicat de Editura Sapientia, Iași 2002.
 • NTIT - Noul Testament pe Înțelesul Tuturor. Noul Testament parafrazat, publicat de către Living Bible International, prima ediție în 1984, iar a doua ediție în 1990.

Drepturi și condiții de utilizare

 • Codul sursă al aplicației BibleBeep (dezvoltat de CrossWire Bible Society) este liber; îl puteți redistribui și/sau modifica în conformitate cu termenii Licenței Publice Generale GNU, versiunea 2, așa cum este ea publicată de Free Software Foundation. Aplicația este distribuită cu speranța că vă va fi utilă, dar FĂRĂ NICIO GARANȚIE, chiar fără garanția implicită de vandabilitate sau conformitate unui anumit scop. Citiți Licența Publică Generală GNU pentru detalii. Puteți găsi o copie a Licenței Publice Generale GNU v2 aici și o traducere a ei în limba română aici.
 • Este interzis utilizatorului să întreprindă, să cauzeze, să permită sau să autorizeze modificarea, crearea de lucrări derivate, decriptarea sau extragerea textului biblic NTR, integrat în aplicația BibleBeep NTR oferită de autor.
 • Deși acest software este distribuit gratuit, orice donație care să permită dezvoltarea aplicației este binevenită.
 • Copyright © 2008-2012 Miodrag Recheșan.

Cerințe minime

 • Calculator cu Windows pentru extragerea fișierelor aplicației.
 • Telefon: teoretic orice dispozitiv portabil care suportă aplicații Java (J2ME)
 • Tehnologie Java: MIDP 2.0
 • Spațiu de memorie liber: 2MB
 • Mărimea maximă a fișierelor JAR acceptate: 1MB sau 2MB
 • Preferințe: afișarea diacriticelor românești - ăîșțâ.

Instalare pe telefon

  Înainte de toate trebuie știut că nu există o metodă general valabilă de a instala aplicații Java. Fiecare producător de dispozitive mobile lansează pe piață telefoane mobile având meniurile foarte diferite și deseori neintuitive. Mai sunt și situații destul de frecvente când aplicația nu este acceptată de telefon, din diverse motive, unele chiar neîntemeiate. Deci, pregătiți-vă cu multă răbdare și considerați-vă "norocoși" dacă reușiți să aveți Biblia pe telefon. Iată pașii care ar trebui parcurși:
  1. Mai întâi aflați ce model de telefon mobil aveți și urmăriți ca specificațiile tehnice să împlinească cerințele aplicației BibleBeep. Modelul telefonului este inscripționat sub capacul din spate, în general sub acumulator. În funcție de producătorul telefonului, accesați paginile următoare pentru a verifica datele tehnice: Nokia, Samsung, LG. Ceilalți producători, fie nu au o bază de date centralizată, fie nu doresc să ofere informații detaliate despre telefoane mobile. Ca alternativă consultați următoarele pagini web: GSMArena, phoneArena, CellPhoneForums și MobileHeart.
  2. După ce ați verificat că telefonul acceptă aplicații Java și aveți mijloacele tehnice de a transfera fișiere pe telefon, începeți prin a descărca din tabel varianta pe care o considerați cea mai potrivită. În caz ca sunteți nesigur(ă) selectați varianta recomandată, urmând să treceți și la celelalte dacă instalarea eșuează.
  3. Odată ce ați descărcat pe calculator fișierul EXE, lansați-l în execuție și urmați pașii de instalare. Într-un dosar temporar se vor extrage fișiere de tip JAR (conține aplicația BibleBeep propriu-zisă), JAD (reprezintă doar o descriere a aplicației) și CHM (cu informații detaliate despre aplicație).
  4. Urmează transferul aplicației BibleBeep pe telefonul mobil. În unele situații, telefonul solicită și fișierul JAD (Java Application Descriptor), dar de cele mai multe ori e suficient doar de arhiva JAR (Java ARchive). În funcție de varianta pe care ați descărcat-o, pachetul poate fi împărțit în 1 sau 2 aplicații individuale care trebuie transferate și instalate separat. Textul biblic este destul de mare comparativ cu unele modele de telefoane care limitează la 300kB, 500kB sau 1MB mărimea fișierelor JAR. În funcție de capabilitățile telefonului selectați una din tehnicile de transfer (de pe calculator pe telefon) descrise mai jos:
   • Prin acces radio Bluetooth. Acesta este unul din modurile de transfer recomandat (în special pentru telefoane Nokia) dacă dispuneți de conectivitate Bluetooth atât la telefon cât și la calculator (laptop). Dacă știți un prieten care deja și-a instalat BibleBeep pe telefon și modelul de telefon permite transferul de fișiere Java prin Bluetooth, nu ezitați să apelați la această metodă simplă. În cazul în care dispuneți de un calculator desktop fără conectivitate Bluetooth, merită să achiziționați un adaptor USB Bluetooth ieftin care vă permite multe alte funcții: transferul agendei cu contacte pe / de pe telefon, descărcarea / încărcarea de fișiere multimedia (poze, sunete de apel, video), expedierea SMS-urilor de pe calculator etc.). Începeți prin a activa conexiunea Bluetooth pe ambele dispozitive, așa cum găsiți în ghidul de utilizare al acestora. Apoi efectuați asocierea aparatelor - calculatorul care trimite fișierul trebuie să vadă telefonul și să se conecteze la el (Control Panel - Devices and Printers - Add a device). Vi se va solicita confirmarea conectării și introducerea pe telefon a unui cod de validare generat de calculator. Pentru a trimite fișierul JAR, se apasă clic dreapta, apoi Send To, selectați Bluetooth device, alegeți numele dispozitivului destinație și confirmați expedierea (uneori și recepția) aplicației. După efectuarea cu succes a transferului, aveți posibilitatea să lansați în execuție aplicația, dar și un meniu cu opțiuni suplimentare de ștergere, mutare, copiere, configurare ș.a. a aplicației BibleBeep. Dezactivați conexiunea Bluetooth și apucați-vă de citit Biblia.
   • Prin cablu de legătură calculator - telefon mobil. Dacă nu ați primit odată cu telefonul, cumpărați din comerț un cablu de date (USB) compatibil cu telefonul mobil și efectuați conexiunea fizică a dispozitivelor. În cazul fericit în care telefonul poate fi configurat ca dispozitiv de stocare (Mass Storage Device) nu aveți nevoie de un alt software (în afară de Windows) pentru transferul fișierului JAR. Prin urmare, copiați fișierul JAR de pe calculator pe telefon (Removable Drive) în dosarul Aplicații / Jocuri sau un alt dosar în care meniul telefonului permite instalarea noilor aplicații. După identificarea din meniu a aplicației, aceasta poate fi lansată direct în execuție sau e nevoie mai întâi de instalarea ei în categoria aplicațiilor / jocurilor. Dacă telefonul nu poate fi trecut în modul de Mass Storage Device, va trebui să instalați pe calculator programul de comunicare și driverele aferente (fie de pe CD-ul care însoțește telefonul, fie de pe Internet). Manualul de utilizare al acestor suite de programe vă explică în detaliu procesul de instalare al aplicațiilor Java pe telefonul mobil. În funcție de modelul telefonului aveți nevoie de unul din următoarele programe: Nokia PC Suite, Sony Ericsson PC Suite, Samsung PC Studio, LG Mobile Support Tool etc.
   • Prin card de memorie. Dacă dispuneți de un telefon cu card de memorie detașabilă, atunci extrageți-l din aparat, introduceți-l într-un cititor de carduri (card reader) iar acesta la rândul lui într-un calculator. Copiați fișierul JAR pe card în dosarul Aplicații / Jocuri sau un alt dosar în care meniul telefonului permite instalarea noilor aplicații, după care puteți reintroduce cardul în telefonul mobil. Reporniți telefonul și explorați conținutul memoriei detașabile. Pe card va trebui să găsiți aplicația BibleBeep pe care o puteți copia/instala în memoria internă a telefonului. De regulă, aplicația se lansează în execuție din secțiunea Aplicații sau Jocuri a telefonului mobil.
   • Prin intermediul portului Infraroșu. Verificați că atât telefonul cât și calculatorul dispun de câte un port infraroșu, activați folosirea acestora din meniurile fiecărui dispozitiv, aliniați fizic cele 2 porturi, copiați fișierul JAR de pe un dispozitiv pe celălalt și în final instalați aplicația în secțiunea corespunzătoare.
   • Prin acces direct la Internet. Deși aceasta ar putea să fie o metodă mai costisitoare, uneori este cea mai simplă sau chiar singura metodă de a încărca aplicații pe telefoane mobile care nu permit alte metode de transfer de date. Pentru aceasta aveți nevoie de un telefon compatibil cu tehnologia WAP 2.0, xHTML sau HTML, cât și de serviciul de transfer de date sau WAP activat de compania de telefonie mobilă. Accesați de pe telefon pagina de Internet: www.biblia.pentruviata.ro/wap/ unde veți găsi diverse variante de BibleBeep. După descărcarea fișierului JAD se cere confirmarea descărcării fișierului JAR, care conține aplicația propriu-zisă. Urmează instalarea aplicației în memoria telefonului sau pe card și în final lansarea în execuție.
  Cele mai frecvente probleme de instalare sunt:
  • Telefonul nu este compatibil Java. Soluție: din păcate aveți nevoie de un telefon mobil mai performant.
  • Telefonul nu acceptă fișiere JAR de mărimi mari (apare un mesaj de eroare la transferul sau la pornirea aplicației). Soluție: încercați cu pachete JAR mai mici (sub 1MB).
  • Telefonul nu afișează corect literele românești (ăîșțâ). Soluție: instalați varianta fără diacritice.
  • Mi se pare prea complicat procesul de instalare și nu mă pricep la probleme tehnice. Soluție: roagă pe cineva să te ajute; de obicei în biserici găsești o mulțime de tineri care știu să transfere fișiere multimedia între calculator și telefon.
  • Nu reușesc nicidecum să instalez Biblia, deși am încercat toate metodele. Soluție: nu deznădăjdui, răspunsul la problemă e posibil să fie undeva pe Internet, trebui să știi ce să cauți. De exemplu: dacă ai un telefon Samsung X123, intri pe www.google.com și cauți: "Samsung X123 go bible", "Samsung X123 install games", "Samsung X123 copy JAR", "Samsung X123 install java", "Samsung X123 JAR size" etc. Următorul articol oferă utilizatorilor detalii suplimentare pentru instalarea de aplicații Java pe diverse tipuri de telefoane: How to Install Java Apps on Your Cell Phone, Mobile Phone or Handphone.
  • În final trebuie menționat că sunt destule situații când efectiv nu veți putea instala aplicații Java pe telefon. Iată câteva motive: producătorul telefonului impune introducerea unui cod de securitate secret pentru instalarea de noi aplicații, producătorul telefonului a restricționat instalarea de aplicații doar de pe serverele proprii, softul telefonului nu acceptă instalarea de aplicații Java necertificate, telefonul a fost "deblocat" (liber de rețea) iar softul telefonului a fost alterat, ș.a.

Descriere

  Căutați aplicația BibleBeep pe telefonul mobil în secțiunea Aplicații sau Jocuri și lansați-o în execuție.

  Meniu:
  • Sari la - permite saltul la un alt verset biblic
  • Caută - permite căutarea unui cuvânt sau expresii în Biblie
  • Rezultatele căutării - afișează lista cu primele 200 de versete în care a fost găsit cuvântul căutat
  • Adaugă semn - versetul curent este adăugat în lista cu semne de carte
  • Semne de carte - vizualizează lista cu semne de carte
  • Istoric - deschide lista cu ultimele versete accesate
  • Trimite SMS - permite trimiterea prin SMS a unui pasaj biblic de maxim 320 de litere fără diacritice
  • Preferințe - permite configurarea aplicației după gustul fiecăruia
   • Tema - selectarea unei alte palete de culori pentru interfața aplicației
   • Mărime litere - se alege în funcție de dimensiunea ecranului
   • Stilul literelor - alegeți stilul care vă permite o citire ușoară
   • Întreg ecranul - extinde textul pe tot ecranul
   • Culori inversate - inversează culorile literelor cu cele ale fundalului
   • Litere inversate - scrie rândurile de la dreapta la stânga
  • Despre program - informații despre aplicație și versiunea Bibliei
  • Ieșire - permite părăsirea aplicației
  • Renunță - părăsirea submeniului curent fără salvarea modificărilor

  Taste:
  • 1 - sare în cartea anterioară
  • 4 - sare în următoarea carte
  • 2 - sare la capitolul anterior
  • 5 - sare la următorul capitol
  • , 3 - sare la versetul anterior
  • , 6, 8 - sare la următoarea pagină

Observații finale

 • Aplicația BibleBeep nu prezintă niciun risc de utilizare, nu afectează performanțele telefonului și nu expediază mesaje neconfirmate. La instalarea aplicației e posibil să vi se solicite consimțământul, în special datorită faptului că aceasta nu este semnată digital. Obținerea certificării a fi însemnat perceperea unei taxe inutile de la milioanele de utilizatori (Go Bible) mulțumiți de gratuitatea aplicației.
 • În funcție de memoria (internă sau detașabilă) telefonului, puteți instala una sau mai multe versiuni biblice ale aplicației BibleBeep.
 • Pentru a putea trimite prin SMS mai multe versete, instalați varianta textului biblic fără diacritice.
 • Întrucât dezvoltarea aplicației este realizată de CrossWire Bible Society, veți găsi în pagina Go Bible development roadmap sugestiile propuse de utilizatori pentru îmbunătățirea aplicației. Pentru compilarea aplicației BibleBeep s-a folosit versiunea 2.4.3c a utilitarului Go Bible Creator.
 • Mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu și tuturor acelora care au făcut posibil dezvoltarea acestei aplicații, fiind o mare binecuvântare pentru creștinii persecutați dar și pentru cei prea comozi ca să citească Sfânta Scriptură din carte.
 • Apăsați aici pentru a trimite rapid un scurt mesaj cu părerea voastră. Aș fi interesat să cunosc pe ce modele de telefon ați reușit să instalați cu succes BibleBeep și pe care nu.